30 Ocak 2010 Cumartesi

PostHeaderIcon Duygusal olarak beslenemeyen çocuk şişmanlıyor



Amerikan Diyetisyenler Birliği dergisinde yayınlanan bir çalışma “Ailelerin hangi tutumları çocuklarının beslenme programlarında başarılı ya da başarısız olmasına sebep oluyor?” sorusuna yanıt veriyor: Duygusal olarak beslenemeyen çocuk şişmanlıyor! “Ailenin önemli görevlerinden biri ‘yakın ilişki kurmak ve çocuklarını duygusal olarak beslemektir’. Ailenin çocuklarıyla uyumlu ve yakın ilişkide olması ve çocuklarını duygusal olarak beslemesi (yakın olma, koruyucu olma, sıcak olma), ergenlerin kiloyla bağlantılı sağlık durumlarıyla ilişkilidir. Aileyi daha işlevsel hale getiren bu tutumların, geleneksel kilo verme programlarına dahil edilmesiyle, ergenler bazı kazançlar elde ediyorPeki bu kazançlar neler? Aile bireylerinin birbirlerine karşı kendilerini sorumlu hissetme halidir. Bu sorumluluğun anlamı, anne-babaların çocuklarının ne yaptıklarını sorgulaması değil, onları dinlemesi, neler yaşadığını anlamaya çalışması ve birlikte çözüm aramasıdır. Aynı şekilde, çocukların da anne-babalarına karşı açık olmasıdır.

DUYGUSAL BESLENME
Aile bireyleri arasında duygusal bağ ve yakınlık olarak tanımlanır. Fazla kilolu olan kız ergenlerde duygusal beslenmenin daha düşük seviyede olduğu bulunmuştur. Ergenlerin kilo vermesinde etkili olan diğer faktörler, aile yeterliliğini gösteren duygusal besleme, birlik, çelişkileri çözümleme ve ortak karar vermedir.
Aile değişkenlerinin, kilo verme programlarında ne kadar önemli bir role sahip olduğu çalışmalarda vurgulansa da, bu unsur pratikte çok az kullanılır.

AİLELER BESLENME İLE İLGİLİ ÇOCUKLARIYLA NASIL İLETİŞİM KURABİLİR?

Anne - baba olarak çocuklarınızla iletişim kurmak bazen çok güç olabiliyor. Çocuklarınızla aynı görüşte olmadığınız durumlarda, ortak bir çözüm yolu bulmanız gerekebiliyor. Bunun için izleyeceğiniz birçok yöntem var.
1- Çocukları olumlu olarak etkilemek için bazı kurallara yürekten inanıp, yaşam tarzınız haline getirmeniz gerekir.http://www.kadinca.net
2- İnsanlar genelde kendilerine söylenenleri değil, gördüklerini yapar. O nedenle, çocuğunuzun beslenme seçimlerinde istediğiniz tarz, öncelikle sizin beslenme tarzınız olmalıdır. Sizin bu konudaki çabalarınız, en azından, ona sağlıklı ve ölçülü beslenme konusunda bilinçli olmaya çalıştığınız ve kendinize değer verdiğiniz mesajını verecektir.
3- Çocuklarınızı daha az yemeye teşvik ederken, ‘diyet’ kelimesini kullanmaktan kaçının. Araştırmalar, diyet yapması istenen çocukların, daha fazla yediklerini veya kötü beslenme alışkanlıkları geliştirdiklerini ortaya çıkarmıştır.
4- Çocuklarınıza ne yemesi gerektiğini dikte etmek yerine, ona doğru beslenme seçimlerinden bahsederek yönlendirin. Çocukların da, yetişkinler gibi iştahlarının olduğu ya da olmadığı günler vardır unutmayın.
5- Evinizde çeşit olarak çok geniş yelpazede sağlıklı yiyecek bulundurmaya çalışın. Bu uygulama, çocuklarınızın sağlıklı yiyecek seçimi yapmayı öğrenmesine yardımcı olacaktır.http://www.kadinca.net
6- Sürekli atıştırmak, fazla yemeye yol açabilir. Ama ara öğün olarak yeneceklerin günün belirli saatlerinde yemek üzere planlanması, yemek zamanı çocukların iştahını etkilemeden, ölçülü ve sağlıklı beslenmenin bir parçası olabilir. Bu noktada önemli olan, atıştırmalıkların olabildiğince sağlıklı ve ölçülü miktarda olmasıdır.
7- Yemeği ailenin mümkün olduğunca birlikte yemesi çok önemlidir. Birlikte yemenin kendisi, çocuklara sağlıklı beslenme modeli oluşturmaya fırsat verir. Ayrıca, ebeveynlerin çocuklarını gözlemlemelerine de şans tanır.
8- Çocuklarınızı gıda alışverişi ve mutfakta birlikte yemek hazırlamaya dahil edin. Mutfakta tencerelerde yükselen buharları seyretmek, o akşamın mönüsündeki yemekleri koklamak çocuğunuzla yemek konusunda sohbet etme imkanı doğurur. Bu sohbetlerde ona sağlıklı beslenmeyi daha kolay anlatabilirsiniz

1 yorum:

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Resımdekı bebege takıldım yanaklar çok şirin.

Yorum Gönder

 

Copyright © 2010 Melosh sayfası, Melosh'un Köşesi